1973 yılında dünyaya gelmiştir. Sırasıyla Bornova Anadolu Lisesi ve ODTÜ Ekonomi Bölümü’nden mezun olmuştur.
16 yıl boyunca görev yaptığı Akbank T.A.Ş.’de Genel Müdürlük, Bölge Müdürlüğü ve Şube kanallarının hepsinde görev almıştır. En son şube müdürü iken bankacılık kariyerine son verdikten sonra İzmir’e yerleşerek İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nda yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
2013 yılında başladığı Kadir Has Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programını 2015 yılında yüksek bir başarıyla tamamlayan Tolga Genç halen Kadir Has Üniversitesi yine Bankacılık ve Finans Doktora Programı’nda tam burslu olarak eğitimini sürdürmektedir. Buna ilave olarak Sola Unitas Akademi’de Uluslararası Koçluk Federasyonu sertifikalı birey ve kurumlara yönelik koçluk eğitimi almıştır.
Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi olup aynı zamanda Bornova Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği kurucu üyesidir. 2018’de Ege Finans Derneği’nde yapılan yeni seçimlerle Denetleme Kurulu Üyesi olarak görev almıştır.
Buna ilave olarak edebiyata ve futbola ilgisi olup Kalede Bekleyenler isimli bir blogun ve Instagram sayfasının yazarıdır. İngilizce ve Almanca bilen Tolga Genç, evli ve bir çocuk babasıdır.